Verbal Reasoning Tests measure the test taker’s ability to extract relevant information from written sources and make objective judgments based on that information. They are intended to predict how well you’ll perform when working with reports, correspondence, instructions, and research information.
You will be presented with a short paragraph of text and then asked to identify whether a number of statements are true, false or you cannot say based on the information provided in the passage of text.
These are typically multiple choice questions with up to 5 possible answers for you to choose from.
They are timed – usually about 20 minutes long – and you will have around 30 questions to answer.
The Moon is one of many of the Earth’s satellites but is the only natural one to have been discovered. A natural satellite is a space body that orbits a planet, a planet-like object or an asteroid. There are four moons larger than ours in the Solar System. The Moon orbits the Earth every 27.3 days and rotates on its axis in about the same amount of time that it takes to orbit the Earth. Mount Huygens is the tallest mountain on the Moon. At 4,700 metres tall, it is just over half the height of Mount Everest.
Please fill-in the blank with;
A for True. The statement follows logically from the information or opinions contained in the passage.
B for False. The statement is logically false from the information or opinions contained in the passage.
C for Cannot Say. Cannot determine whether the statement is true or false without further information.
____ The Moon is classed as an asteroid.
____ The Moon rotates on its axis at a different speed each month.
____ The Earth has a number of artificial satellites.
____ There are fewer mountains on the Moon than on Earth.
B. The Moon is classed as an asteroid.
Rationale. This is false because the Moon is a natural satellite as described in the first sentence.
B. The Moon rotates on its axis at a different speed each month.
Rationale. This is false because the passage tells us that it rotates on its axis in about the same amount of time that it takes to orbit the earth, which we know to be constant (27.3 days).
A. The Earth has a number of artificial satellites.
Rationale. This is true because the passage says that the Earth has many satellites, but the Moon is the only natural one, meaning that the others must be artificial.
C. There are fewer mountains on the Moon than on Earth.
Rationale. We only know about the height of the tallest mountain on the moon but not about how many mountains there are, so we cannot say if this is true or false based on the information in the passage.
Tips for taking this test
- Ensure that you only indicate an answer is True if you are confident that the passage of text leaves no room for interpretation/opinion about whether that is the case. If you feel there is any doubt, it is better to select Cannot Say.
- Keep practising test content to get used to the different styles of questions asked and the type of information that you’ll be presented with in live testing conditions.